‘Meatball Sundae’ van Seth Godin – 14 trends die onze wereld veranderen

 ‘Meatball Sundae’ van Seth Godin – 14 trends die onze wereld veranderen

‘Meatball Sundae’ van Seth Godin – 14 trends die onze wereld veranderen

Note: This blogpost appeared on February 17, 2008 for the first time on http://www.michielnagtegaal.nl and was re-blogged here recently. At the time I wrote in my native language Dutch. My apologies to any international readers for the inconvenience.


Auteur en marketeer Seth Godin heeft een vers boek: ‘Meatball Sundae‘ en het is alweer even verkrijgbaar. Godin is internationaal bekend van inmiddels negen goed verkopende boeken, waaronder het overbekende (en in mijn boekenkast residerende) ‘Purple Cow’.

Kale Seth schrijft op een plezierige (maar ook wel erg Amerikaanse manier) over marketing, de verspreiding van ideeen en het respectvol managen van klanten en werknemers.

Meatball Sundae, letterlijk vertaald een gehaktbal met ijs, is het ongelukkige resultaat van het samenvoegen van twee goede ideeen. De meatballs zijn de dingen die we nodig hebben en vormen de basis voor veel bedrijven. Nieuwe marketing, weblogs, social networks en al die andere interessante web 2.0 ontwikkelingen zijn het toetje oftewel de Sundae toppings. De grote uitdaging waar bedrijven mee worstelen is hoe deze twee te combineren.

In het boek ‘Meatball Sundae’ beschrijft Godin 14 belangrijke trends die onze wereld veranderen en hoe bedrijven hiermee om kunnen gaan door het oude en nieuwe te combineren. De veertien trends op een rijtje:

 1. Directe Communicatie – directe communicatie tussen producenten en consumenten leidt tot meer en sneller terugkoppeling van ervaringen en wensen.
 2. De Power of Voice – consumenten delen hun mening aan en vooral online kan deze mening zich zeer snel verspreiden en een groot bereik halen.
 3. Authenticiteit – in een wereld waar consumenten worden overspoeld met informatie, zul je met een authentiek verhaal moeten komen om nog de exclusieve aandacht te krijgen van de consument.
 4. Luister je nog steeds? – onze aandachtsspanne is verkleind. Een halve eeuw geleden duurde een commercial wel 30 minuten. Nu verwachten we zelfs dat de 30 seconden spot verdwijnd. Je zult dus nieuwe manieren moeten vinden om de aandacht te krijgen (en behouden) van consumenten.
 5. De Long Tail – met name in de digitale wereld is de schapruimte onbeperkt en kunnen we de consumenten bedienen met producten en diensten waar zijn naar op zoek zijn; nog maar weinig bedrijven maken gebruik van deze nieuwe economische wet.
 6. Outsourcing – betere en snellere communicatiemiddelen maken het mogelijk om wereldwijd te werken waardoor het steeds meer mogelijk is om werkzaamheden elders beter en goedkoper te laten uitvoeren.
 7. De invloed van Google en andere zoekmachines – informatie is op aanvraag beschikbaar, altijd en overal.
 8. Ruis tot signaal ratio – zoals eerder aangegeven worden we overspoeld met informatie die vaak geen bruikbare informatie blijkt te zijn; interruptie marketing in plaats van permissie marketing waardoor consumenten de neiging hebben om af te haken.
 9. Consumenten praten met elkaar – marktplaatsen zijn conversaties geworden.
 10. Balans tussen schaarste en overvloed
 11. Een ‘big idea’ kan een groot aantal mensen bereiken
 12. Verschuiving van invloed in de media – het is niet meer van belang hoeveel consumenten je bereikt maar wie je bereikt.
 13. Where is the money?
 14. De macht van de gatekeepers

De hardcover editie van 240 pagina’s heb ik inmiddels fijn besteld bij Bol.com om na intensief gelezen te zijn, plaats te nemen naast het super inspirerende boek ‘The Purple Cow‘, dat ik iedereen van harte kan aanbevelen. Hoewel de meningen verdeeld zijn, gaat er niks boven het vooruitzicht op een lekker strandbed bij zwembad of zee, iPod muziek in je oren, Bacardi Cola op je tong, geen woord Nederlands in een directe straal van 1000 meter en een flex boek in je knuisten.

Dat is pas Hollandsche gezelligheid!


Deel dit artikel met vrienden en familie


Wellicht ook interessant

BLOG // PERSONAL 

BLOG // ART 

BLOG // DESIGN & ILLUSTRATION

BLOG // INTERIOR & STYLING