Design wedstrijd zorgt voor creatieve input tijdens kredietcrisis

 Design wedstrijd zorgt voor creatieve input tijdens kredietcrisis

Opzouten met die kredietcrisis!

Geen politieke deodorant kan momenteel op tegen het collectieve angstzweet. De transpiratie wordt veroorzaakt door angst voor verlies van baan of centjes. In plaats van adrenaline pompend enthousiasme voor het creeeren van iets nieuws, houdt iedereen de knuistjes stevig om de glimmende euro’s. ‘Laat anderen hun geld maar uitgeven, want misschien heb ik straks nog wel minder…’.

Op het moment dat je bang bent je baan of centjes te verliezen, zie je overal manieren waarop deze angst werkelijkheid zou kunnen worden. Je richt je op gebrek. ‘Ik ga het niet redden! Ik heb te weinig!’ Pfff… en dan nog verbaasd zijn dat je angst werkelijkheid wordt!

Crisis = creativiteit
Natuurlijk zeg ik niet dat je, al positieve mantra’s mompelend met je warme kont op een besneeuwde bergtop moet gaan zitten. Juist in crisistijden worden mensen aangesproken op hun creativiteit. Nu niet meteen naar je Bob Ross schildersetje rennen of plotseling helemaal los gaat met Oud-Hollands punniken. Nee, gewoon de situatie eens omdraaien. Of groter maken. Of juist heel klein. Spiegelen. Uitrekken.

Draai het binnenstebuiten
Ooit bij een Rotterdams webbureau een bijzondere eigenaar/ vormgever tegengekomen. Een vak-idioot in de meest positieve zin. Niet altijd even sociaal-vaardig. Maar… met grote impact op mijn creatieve ontwikkeling!

Toen ik een keer vastliep tijdens het ontwerpen, vertelde hij me dat ik het probleem moest proberen om te draaien, of heel groot te maken. Of juist heel klein. Te spiegelen. Uit te rekken. Of binnenstebuiten keren. Samen hebben we toen, bij wijze van expiriment, het ontwerp ondersteboven gekanteld. Ik was meteen door mijn ‘designers block’ heen.

Door creatief om te gaan met de dingen die nog wel hebt, en bedenkt wat je allemaal zou kunnen doen om er méér van te maken, heb je een hele andere ‘mindset’ dan dat je denkt vanuit beperking.

Ontwerpwedstrijd
Zo kreeg ik de laatste tijd opvallend veel ontwerpwedstrijden op m’n pad. Zo’n wedstrijd is een mooi voorbeeld van bedrijven die op een creatieve manier goedkoop aan creatief design komen. Aan iedereen natuurlijk de keuze om de kostbare tijd te spenderen aan iets waarvan de kans op succes niet altijd even goed af te dwingen is, maar het glas is altijd halfvol! En ik deel graag. Want volgens spirtuele wetten is het zo dat als je iets weggeeft zonder iets terug te verwachten, het almachtige universum er wel voor zorgt dat je het tienvoudige terugkrijgt. Als het universum vervolgens nu bedenkt dat deze lange lijst letters in het tienvoudige aan mij wordt teruggegeven, plan ik bij deze nog een fijne vakantie op het zonnige strand van de Dominicaanse Republiek.

Hieronder een overzicht van drie ontwerpwedstrijden die hopelijk kunnen zorgen voor adrenaline pompend enthousiasme en daarmee een positievere kijk op de wereld. Gaat heen, creeer en spendeer!

Freshcotton – ‘Design your own label’-contest.
Afgelopen zondag 2 maart was de kickoff van de wedstrijd die T-shirt webshop Freshcotton samen met reclamebureau Habbekrats, BNN, Vice magazine en Streetlab organiseert.

Lowlands Festival – ‘Jouw ontwerp op 500.000 servetjes?’
Klein maar fijn en volgens mij niet heel erg gepromoot maar daardoor zeker niet minder leuk; een ontwerp-een-servet wedstrijd! In de nieuwsbrief van Lowlands was er een klein artikel aan gewijd.
“Falafel, Italiaans, een visje, pannenkoeken, ‘heel gezond’ bij Van ‘t Land of gewoon een vette hap? Allemaal lekker! Eén ding heeft al dat eten met elkaar gemeen; je wilt je mond even met een servetje afvegen. Witte servetjes zijn te saai voor woorden en daarom zijn we op zoek naar de creatieve uitspattingen van Lowlanders. Maak een mooi pentekening, potloodontwerp, photoshop of vingerverf ontwerp en mail dit voor vrijdag 29 mei naar viezemond@lowlands.nl en wie weet vind je jouw ontwerp op de servetjes terug! Zie Lowlands.nl voor meer info.”
De nieuwsbrief van Lowlands.

Monskey designer toys – ‘Design your own Monskey’
Toni Massaar blogde er al over. Monskey’s zijn goedkope ‘designer toys’, onder andere verkrijgbaar via de Expo cadeauwinkels en inmiddels blijkbaar een wereldwijde rage. Vergelijkbaar met de ‘collectable’ badeendjes, zijn de monskeys in allerlei kleuren en designs verkrijgbaar. Natuurlijk kon ook een doorlopende design wedstrijd, waarbij je je eigen plastic vriendje ontwerpt, niet uitblijven.

Oudere ontwerp wedstrijden
Ten tijde van het schrijven van deze blogpost zijn er oude ontwerp wedstrijden die inmiddels zijn gesloten maar die in deze competatieve context toch een vermelding waard zijn. Of het nu gaat om het restylen van gebruikte Hema producten, een verjaardagskaart voor het 40-jarig bestaan van Epson, een glasbak van SK Glas, een glazen pui op een NS-station, magazine cover van de VPRO-gids, een auto op Autoblog, of een ouderwets kalender van het International Fun of Animal Welfare (IFAW), een designwedstrijd blijft interessant. Zeker als je als designer niet krampachtig je Wacom pennetje in de knuistjes houdt, maar ook eens andere ontwerp disciplines onderzoekt.

Mocht jij nu nog een uber-coole designwedstrijd weten die hier niet vermeld staat? Laat het dan even weten door een reactie te geven.


Deel dit artikel met vrienden en familie


Misschien ook interessant

BLOG // PERSONAL

BLOG // ART

BLOG // DESIGN & ILLUSTRATION

BLOG // INTERIOR & STYLING